Gito Tervuren
Meer dan een school.
Warme school
Gito Tervuren is een ‘Warme School’ voor leerlingen, leerkrachten, ouders en iedereen die op onze school langs komt. Voor al onze leerlingen moet de school een tweede thuis zijn waar elke leerling zichzelf kan zijn. Daarom willen we werk maken van een open en veilige schoolomgeving waar er door alle actoren respect is voor elkaar en is een oprechte en persoonlijke communicatie tussen leerkrachten, leerlingen en ouders heel belangrijk zijn. Als leerkrachtenteam streven we er naar om naast het overbrengen en uitdiepen van vakinhouden ook een goed persoonlijk contact met de leerlingen op te bouwen. We vinden het belangrijk dat er ook voldoende ruimte en tijd gemaakt wordt voor differentiatie, projecten, extra-murosactiviteiten, klas- en graadoverstijgende activiteiten, … We hebben ook een breed uitgebouwde leerlingbegeleiding en zorgwerking op onze school om elke leerling zo veel mogelijk kansen te geven om zich met hun eigen talenten te ontwikkelen. We streven naar een hoog welbevinden van de leerlingen en leerkrachten omdat dit de basisvoorwaarden zijn voor een goed leerproces.
Kwaliteitsvol praktijkgericht
Als school zetten we bewust in op technische en beroepsopleidingen omdat we geloven in de meerwaarde van goed opgeleide technische profielen voor de arbeidsmarkt. We zijn fier op ons schoolteam en onze (gediplomeerde) leerkrachten die over voldoende kennis, inzicht en passie beschikken om onze leerlingen te begeleiden doorheen hun schoolcarrière. Leerkrachten krijgen ook de kans om zich voortdurend bij te scholen om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste evoluties.
Het is een voortdurende uitdaging om onze leerlingen te motiveren, daarom proberen we zo veel mogelijk aan te sluiten bij de realiteit, de noden op de werkvloer, samenwerkingen op te zetten met de bedrijfswereld en in te zetten op zinvolle digitalisering waar mogelijk. Daarom zorgen we er voor dat de klasgroepen niet te groot worden en kan er op school gewerkt worden in goed uitgeruste praktijklokalen met voldoende materiaal. Vanaf de 3de graad zetten we dan ook in op voldoende stageperiodes zodat leerlingen effectief kunnen leren op de werkvloer. Voor een aantal richtingen kiezen we zelf voor ‘Duaal leren’ omdat dit voor sommige leerlingen nog meer leerkansen geeft.
Ontwikkelen van een positieve en kritische identiteit
De huidige samenleving ontwikkelt zich in een snel tempo en de digitalisering en de uitdagingen voor jongeren nemen steeds toe. Daarom willen we onze leerlingen voorbereiden op deze uitdagingen en handvatten aanreiken om de keuzes te kunnen maken vanuit een positieve, creatieveen kritische blik. Respect voor iedereen is hiervoor een basiswaarde! Net zoals de maatschappij is ook onze school multicultureel. Daarom is het belangrijk dat leerlingen hun eigen denkbeeld en denkbeelden waar ze mee geconfronteerd wordenin de klassieke en sociale media in vraag durven stellen op een open en kritische manier, maar steeds vanuit een positieve en respectvolle ingesteldheid.
We begeleiden onze leerlingen ook in de groei naar steeds meer zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid die ze daar zelf over hebben. We geloven ook sterk in de groei naar eigenaarschap, leerlingen moeten geloven in zichzelf, moeten zelf keuzes kunnen en willen maken en de betrokkenheid van leerkrachten en andere leerlingen hierin erkennen.Leerlingen mogen fouten maken, want uit fouten kan je leren. Maar ze moeten dan wel leren open staan voor feedback, bijsturing en positieve kritiek.
Samen werken samen opvoeden
Ook als school staan we voor steeds meer uitdagingen. Daarom is een goede samenwerking tussen alle actoren op school, leerlingen, leerkrachten, ouders, administratief personeel, CLB, van heel groot belang voor een optimale ontwikkeling van de leerlingen.
De basis zijn uiteraard duidelijke afspraken en regels op school die door iedereen gedragen en gerespecteerd worden. We zullen als schoolteam hier dan ook voortdurend open en duidelijk over communiceren. Intern organiseren we voldoende overlegmomenten met het schoolteam om samen te werken aan de schoolorganisatie, vakinhouden, projecten, … Op die manier blijven de afspraken actueel en blijven ze ook door iedereen gedragen.
Extern vinden we ouderbetrokkenheid een belangrijk gegeven om samen te werken en samen op te voeden. Ouders zijn uiteraard de belangrijkste schakel in de opvoeding van hun kinderen maar een sterke samenwerking tussen ouders en school, gebaseerd op communicatie, betrokkenheid, begrip en respect, draagt bij aan een positief opvoedingsklimaat voor kinderen. Het creëert een ondersteunende omgeving waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.Daarom vinden we een open communicatie met de ouders zeer belangrijk. Er kan gecommuniceerd worden vanuit het schoolteam naar de ouders als vanuit de ouders naar het schoolteam. Smartschool is hiervoor een heel belangrijk communicatiemiddel naast de formele en informele oudercontacten.